piątek, 10 października 2014

Murzynkowe pieczenie


Zapraszam na pyszne ciacho









Murzynki pięknie wyrosły 





To prosty przepis i zawsze wychodzi pyszne ciacho. 




Składniki na 1 rynienką 

  • szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki











Wykonanie 

Jajko utrzeć z cukrem, dodać mleko. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i sodą. Dodać do masy jajeczno-mlecznej, zmiksować. Wlać powoli olej i dalej miksować. Teraz kakao i cynamon. Na koniec dodać dżem i delikatnie wymieszać z masą.  Piec w nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe jeszcze w środku. Można polać polewą, jednak mi zawsze tak wyrastają, że polewa by spływała.






SMACZNEGO






10 komentarzy:

  1. Uwielbiam murzynka :)
    Zapraszam do mnie i do wzajemnej obserwacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że trafiłaś tu do mnie :)
      Już lecę do Ciebie

      Usuń
  2. świetne ciasto :)

    może wspólna obserwacja ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. Już lecę do Ciebie kochana
      zapraszam do siebie, dopiero zaczynam, ale się rozkręcę ;)

      Usuń
    2. Bardzo ci dziękuję za dołączenie do grona moich obserwatorów :) Również dodaję do obserwowanych :)

      Usuń
  3. ooo matko<3 daj kawałek!
    Zapraszam do siebie;*
    Obserwujemy?;>

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, czuję jego smak! Uwielbiam! Chętnie wpadnę na kawałek, bo obecnie piekarnik mi szwankuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie, będą inne przepisy, a i jeszcze coś o urodzie i modzie :)

      Usuń